صلح خوانی

معرفی کتاب فیلسوفان صلح و جنگ

فیلسوفان صلح و جنگ- تصویر سایت

 

 

 

 

نویسنده: و. ب. گالی

مترجم: محسن حکیمی

ناشر: نشر مرکز

تاریخ انتشار: 1372

نوبت انتشار: اول

تعداد صفحات: 226

موضوع اصلی کتاب: بررسی نظریات کانت، کلاوزویتس، مارکس، انگلس و تولستوی در باب صلح و جنگ

 

 

 

 

چرا باید این کتاب را خواند؟ این کتاب به بررسی نظرات اندیشمندانی نظیر کانت، کلاوزویتس، مارکس، انگلس و تولستوی درباره جنگ و صلح می­پردازد. بنابراین این کتاب به کسانی که علاقه­‌مند به مطالعه نظریات سده 18 و 19 درباره جنگ و صلح هستند، توصیه می­‌شود. 

این کتاب به ما چه می‌گوید؟ کتاب فیلسوفان جنگ و صلح به بررسی دیدگاه اندیشمندان سده 18 و 19 میلادی، ایمانوئل کانت (فیلسوف، 1724-1804 میلادی)، کارل کلاوزویتس (استراتژیست و فرمانده نظامی، 1780- 1831 م)، کارل مارکس ( جامعه­شناس و اقتصاددان، 1881-1883 م)، فردریش انگلس ( فیلسوف1820 – 1895م) و لئو تولستوی (رمان نویس 1828 – 1910 م )، می­‌پردازد. نویسنده دلیل بررسی نظریات مذکور را تأثیر این اندیشمندان بر یکدیگر در پردازش نظریه صلح و جنگ می­‌داند. اگرچه هریک از نظریه­‌پردازان از دریچه متفاوتی به موضوع ستیز میان انسان­ها پرداخته­‌اند؛ اما به باور گالی این افراد شرکت­‌کنندگان در گفتگویی فرازمانی در باب موضوع مذکور هستند. کتاب با بررسی نظرات کانت و اشاره به تلاش وی برای توجیه نظریه "صلح پایدار" شروع می­‌شود. کانت بر این عقیده بود که حکومت خودکامه در داخل باعث مشی تجاوزگرایانه در خارج شده و تنها با برقراری حکومت قانون می­‌توان به برقراری صلح پایدار امیدوار بود. در ادامه نویسنده به بررسی دیدگاه کلاوزویتس و کتاب مشهور وی، "درباره جنگ" می­‌پردازد؛ اندیشمندی که سعی کرده تحلیلی کاملا عینی از جنگ به عنوان پدیده­‌ای اجتماعی ارائه دهد. اما بخش سوم کتاب اختصاص دارد به دیدگاه مارکسیست­های متقدم در باب جنگ و صلح. مارکس و انگلس با تأثیرپذیرفتن از کلاوزویتس، جنگ را در پرتو انقلاب و جنگ­های طبقاتی جستجو می­‌کنند و با این دیدگاه که تمام جنگ­ها برای پیشبرد یا دفاع از منافع حکومت­ها و طبقات حاکم سازماندهی می­‌شوند؛ تحلیلی طبقاتی از تنش و ستیز اجتماعی ارائه داده که به بیان نویسنده علیرغم همه کاستی­ها، اولین نظرات جامعه شناسی جنگ هستند. بخش آخر کتاب نیز به بررسی دیدگاه داستان نویس مشهور – تولستوی – درباره جنگ و صلح و آثار وی نظیر "جنگ و صلح"، "ملکوت خدا در باطن توست" و "مسیحیت و صلح طلبی" اختصاص دارد، نویسنده­‌ای که دغدغه­‌اش پرداختن به مسأله حقیقت و کذب جنگ است. به طور کلی و . ب. گالی در این کتاب تلاش­ کرده با اشاره به دیدگاه متفکرین سده 18 و 19 میلادی و تأثیرگذاری این اندیشه­‌ها بر یکدیگر، به موضوع جنگ و صلح بپردازد، هرچند به برخی انتقادات وارد شده به این نظریات نیز اشاره می­‌کند.

واژگان کلیدی: کانت، کلاوزویتس، مارکس، انگلس، تولستوی، جنگ، صلح

صلح‌خوان: خانم زینب صدوقی

معرفی کتاب صلح‌گرایی

صلح گرایی

 

 

 

 

 

نویسنده: آندرو فیالا

مترجم: مریم هاشمیان

دبیرمجموعه: مسعود علیا

ناشر: انتشارات ققنوس

تاریخ انتشار: 1395

تعداد صفحات: 108

موضوع اصلی کتاب: مدخل صلح­‌گرایی از دانشنامه فلسفه استنفورد

 

 

 

 

چرا باید این کتاب را خواند؟ این کتاب به بررسی مفهومی صلح، انواع صلح­‌گرایی و رهیافت­‌های نظری مرتبط می­‌پردازد. این کتاب به کسانی که به دنبال آشنایی با مفهوم صلح و مبانی نظری صلح‌گرایی هستند توصیه می‌شود.

این کتاب به ما چه می‌گوید؟ کتاب صلح­‌گرایی در شش بخش به رشته تحریر درآمده است. در بخش اول با عنوان " تعریف صلح"، نویسنده ضمن اشاره به اینکه صلح‌­گرایی نوعی التزام به ایجاد صلح است، با دسته‌بندی صلح به صلح سلبی و ایجابی، به بررسی مفهومی صلح می­‌پردازد. وی بدین نکته اشاره می­‌کند که در مباحث مربوط به صلح­‌گرایی، اغلب از اصطلاحات سلبی نظیر عدم خشونت استفاده می‌­شود، در حالی‌که می‌­توان معنای صلح را در روابط آرام، هماهنگ، و مبتنی بر همکاری و شکوفایی و همبستگی انسان­‌ها جست و جو کرد، که این معنا معنای رایج در میان صلح­‌طلبان است. در فصل دوم با عنوان "انواع صلح‌­گرایی"، نویسنده به دسته بندی‌­هایی نظیر صلح­‌گرایی مطلق و صلح‌­گرایی مشروط، صلح‌­گرایی بیشینه در مقابل صلح‌­گرایی کمینه، صلح‌­گرایی عام در برابر صلح‌­گرایی خاص، صلح­‌گرایی شکاکانه و صلح‌­گرایی در بادی نظر و همچنین صلح­‌گرایی دگرسازانه اشاره می‌­کند و اذعان دارد که در بسیاری از موارد این دسته بندی‌­ها با یکدیگر هم­پوشانی دارند. فصل سوم به مطالعه دیدگاه‌­های صلح‌­گرایان پیامدگرا اختصاص دارد که بر این عقیده‌­اند که صلح به نفع تمامی افراد است و اگر منابع اقتصادی و سایر منابعی که صرف آماده‌سازی جنگ می­‌شود، صرف خیرهای صلح­‌آمیزی چون آموزش و رفع فقر می‌­شدند، سعادت بیشتری را به دنبال می‌­آوردند. فصل چهارم به بررسی صلح تکلیف‌شناسانه اختصاص دارد که با نگاهی اخلاق‌مدارانه به نفی خشونت می­‌پردازد و در فصل بعدی به پشتوانه دینی این نوع از صلح اشاره می‌­شود و این نکته را متذکر می‌­شود که ادیان و آیین‌­های مختلف به تقبیح خشونت و الزام اخلاقی به صلح پرداخته‌­اند؛ هرچند منابع غیردینی متعددی نیز خشونت را انکار می‌­کنند. و نهایتا در فصل آخر نویسنده تلاش کرده به برخی از ایرادها و انتقاداتی که به صلح­‌گرایی وارد است پاسخ دهد و نشان دهد صلح­‌گرایی منتج به خیر عموم می‌­شود.

واژگان کلیدی: صلح‌گرایی، انواع صلح، صلح تکلیف‌گرایانه، صلح پیامدشناسانه

صلح‌خوان: خانم زینب صدوقی